• Количка

  0 продукта 0.00 лв. Поръчай
 • Добре дошли в книжарница "Ветровете"!

   • Мравучки - публицистика от Йото Пацов

    публицистика, първо издание, 2011 г.
    меки корици, 256 страници
    Издателство "Потайниче"

    10 лв.
    Изчерпан

    Сътворение

    Когато ме питат откъде е потеклото ми, аз обичам да разказвам една притча, която научих от моя приятел Халил Бабучев от родопското село Сърница.

    Още преди да започне времето Господ решил да сътвори Земята, събрал камъни и кал, и запретнал ръкави. Много време си играл, изпипвал и доизкусурявал, правил планини и морета, поля и гори, дървета и животни, риби и птици, залези и изгреви, нощи и дни, и най-важното - хора. И един ден, когато решил, че вече няма какво повече да се прави, защото главното - да се отдели островът на живота от бездната на смъртта - било направено, Господ седнал и започнал да се любува на творението си. Земята се реела пред него в необятния Космос, синя и жива, и толкова много му харесала, че той се навел и я целунал.

    Ето - точно това място, където Господ целунал Земята, е България.

    А ние сме тези, които я обитаваме, за да я обичаме - така, както са я обичали тези преди нас и както трябва да я обичат тези, които ще ни последват.

    Много отдавна сме тук - още от времената, когато е трябвало да преборим най-

    свирепото от   земните   животни - мечката, та да се подслоним под сводовете на   Магурата и Очилатата дупка, на Деветашката пещера и Орлова чука... Ловяли сме сомове из подмолите на Дунав и Марица, Вардар и Арда, Вит и Камчия, скитали сме с ловджийската сулица из горите Тилилейски, та да преварим в плячката съперниците си   вълчи глутници и лъвове единаци, един от които за вечни времена сме турили на герба на държавата си, та всички да знаят какво сърце носим.

    И продължаваме да сме тук, въпреки старите врагове и модерните времена, въпреки великите сили и временните слабости, въпреки етническите проблеми, идеологическите заблуди и демографските прокоби. Защото имаме много важна работа - да съберем камъни и кал, и каквото друго успеем в  живота си, и да направим българската земя  толкова хубава, та да се наведем и да я  целунем. И това да е мястото, на което да  живеят потомците ни.

    Йото Христов Пацов е роден на 28.12.1949 г. в София.

    Завършил ВТУ “Св.св. Кирил и Методий” – Велико Търново

    Работил в периодичния печат – в. “Вечерни новини”, Бюро на агенцията по печата “Новости” в България, в. “Народна младеж”, в. “Работническо дело”, сп. “Съвременен показател”, , сп. “Авто ревю”, в. “Психо”, в. “Деловата седмица”, сп. “Стил на живот”, сп. “Ексклузив”, сп. “Св. Валентин”, в. “Фактор”, сп. “Усури”, в. “Окото”, сп. “Икономика, бизнес, финанси”, в. “Наслука”, в. “Рибар”, сп. “Лов и риболов” и др. Бил е преподавател и секретар на Пловдивската духовна семинария “Св. Св. Кирил и Методий”. Кореспондент на чуждестранни печатни издания, в т. ч. и военен кореспондент. Член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на ловците и риболовците в България.

     

     Издал е следните книги:

    “Петелът кълве звездите”, разкази, изд. “Абагар”, Велико Търново, 1990 г. 

    “Пръчка от леска”, стихове, изд. “Вит”, София, 1998 г. 

    “Лъжикелван”, роман, изд. “Фактор”, София, 2002 г. 

    “Учителите”, очерци, изд. “Усури”, София, 2004 г. 

    “Курбан”, стихове, ИК “Наслука”, София, 2007 г. 

    “Великите учители”, исторически очерци, изд. “Милениум”, София, 2008 г. 

    “Перо от гарван”, публицистика, изд. “Наслука”, София, 2008 г. 

    “Единаци”, разкази ловджийски и всякакви, ИК “Наслука”, София, 2009 г. 

    “Петелът кълве звездите”, разкази, второ издание, изд. “Български писател”, София, 2010 г. 

    “Мравучки”, ловна публицистика, изд. “Потайниче”, София, 2011 г. 

    “Чудото с българина – мистични сказания”, разкази и новели, изд. “Потайниче”, София, 2012 г. 

    Фараонът на лисиците, къси разкази, изд. „Потайниче“, София, 2013 г.

    “Лъжикелван”, роман, второ издание, изд. “Потайниче”, София, 2014 г.

    “Очила за канибали”, разкази, изд. “Потайниче”, София, 2016 г. 

    “Еписто”, роман в писма, изд. “Потайниче”, София, 2017 г. 

    “Великите учители”, исторически очерци и притчи, второ преработено и допълнено издание, изд. “Потайниче”, София, 2018 г. 

     

    Негови разкази са издавани на руски, украински, молдовски.

    За автора са писали Гриша Трифонов, Янко Станоев, Борис Данков, Тодор Климентов, Благовеста Касабова, Паскал Андонов, проф. Стефан Брезински, Дилян Тодоров, Георги Апостолов, Иван Васев, Румян Славов, Ирина Панкева и др. 

    Носител на наградата на Съюза на българските писатели за къс разказ за 2010 г.