• Количка

  0 продукта 0.00 лв. Поръчай
 • Добре дошли в книжарница "Ветровете"!

   • Бизони край Дунава - роман от Симеон Гаспаров

    "Бизони край Дунава" от Симеон Гаспаров, роман

    първо издание, 2013
    меки корици, 320 страници
    редактор Ина Иванова
    издава "Пергамент"

    12 лв.
    Изчерпан

    Романът "Бизони край Дунава" паралелно разказва историите на индианския вожд Джо Изправената мечка и Наско - дете от социалистическа София от 80-те години на вече миналия век. Един в друг - като в система от огледала - ще се оглеждат Чикаго, бежанските лагери и индианските резервати; рокмузиката и митологията на коренните северноамериканци; носталгията по детството и скепсиса на "порасналия" съвременен човек.

    "Бизони край Дунава" е притча за човечността, която си дължим. Написана в непретенциозния, четивен стил на Симеон Гаспаров, тази книга ще диалогизира с вас и няма лесно да ви пусне.

    Романът ще ви трогне и разсмее, ще ви накара да си припомните и заобичате отново улици и аромати, ще ви върне в онази възраст, когато играехте с колички под масата. И ненатрапчиво ще опита да ви напомни за онези позабравени думички: чест, човеколюбие, обич.

    Гласът на Симеон Гаспаров е уникален за нашите ширини. Българин, живеещ вече 16 години в САЩ, той е носител по стечение на обстоятелствата на две култури. Освен това обаче С. Гаспаров не е пожелал да избяга нито от детето в себе си, нито от гражданинът с позиция. Прочетете го.

    Симеон Гаспаров е роден през 1965 г. в София. Завършил е СУ "Климент Охридски", специалност "Българска филология" (1991) и Мастер програмата в Свободните науки на Чикагския университет (2003). Работил е като репортер във вестниците "Ритъм", "Подкрепа", "Новинар". Негови публикации са излизали във в. "Дейли Хералд", "Нортуест Хералд", САЩ и "Хърватско Слово", Хърватия. От 1997 г. живее в Чикаго, САЩ със съпругата си и двете им деца. Кореспондент е на в. "Труд", "Нова телевизия" и други медии. Автор е на стихосбирката "Театър на неабсурда" (изд. "Готуранов и Син", 1994) и на романа "Врати от небеса или когато Джими Хендрикс беше българин" (изд. "Сиела", 2010).