• Количка

  0 продукта 0.00 лв. Поръчай
 • Добре дошли в книжарница "Ветровете"!

   • Натюрморт с пеперуди - стихотворения от Елена Денева

    стихотворения, първо издание, 2013 г.
    меки корици, 78 страници
    редактори - Виолета Христова и Камелия Кондова
    художник - Ина Христова

    Издателство "Потайниче"

    8 лв.
    Изчерпан

    И боли, ако не боли

    Знам, че понякога прекалява с думите. И че изглежда прекомерно трагична понякога. Но сърцето ми казва, че там, където се раждат тези стихове, болката е единствен бряг и е трудно да вземеш рационално решение.

    За вечно съмняващите се ще кажа – и аз първоначално се усъмних. Стори ми се твърде - за да е вярно. Исках да заобиколя, ако може. Но не можах.

    Елена Денева е явление, което се нуждае от своето случване. Защото много явления пропуснахме в бързината си, в недоглеждането, в подкожното си самомнение, че голямото ще се роди там, където го очакваме – че ще е дете, с предизвестени родители. А то все пониква в пущинака, не се влива в добре възпитаните ни дни и все се дърпа да си е себе си.

    Обичам поета от Полски Тръмбеш Елена Денева. И ми е трудно да обясня с прости думи на литературните гръмовержци защо всичко в нейния стих така боли, стиска за гърлото и те кара да изплуваш от словесния бульон, с който тъкмо си взел да свикваш…

    И не е само заради личната болка, с която е заредена всяка дума. Преживяното от това момиче те блъсва още на стълбите, но думите и го изваждат от душевните тъмнини, дълбаят го, проумяват го, за да не го проумеят.

    Елена не пише поезия, тя живее вътре в стиховете. С тях се опитва да забрави, да се излекува, да се изтегли за косата или пак да потъне. Другото й битие се губи, разтваря се в очакването на поредното безсъние, на поредното втурване в словото - като в изход, който някой държи постоянно отворен за нея…

    А нали знаете, че постоянно отворен този Изход е… за малцина?

    Искам момичето Елена Денева да има своите много причини да живее, да пише, да се радва на света, който трябва да бъде и неин. Неин, а не само на плеймейтките (каквото и да значи това), не на българските „ВИП персони“, терзаещи се днес ли да се съблекат или утре за още повече пари… Тероризиращи ни с „екзистенциалните“ си терзания – лачената или златистата чанта ще отива повече на силиконовия им хоризонт… Неин, а не на овластените недоразумения, които се опитват да ни внушат, че нищо повече от пъп нямаме и че нищо повече от пъп не ни трябва…

    Светът премного боли. Някой трябва да разбира от болка.

    Защото тя е днешната цена на думите.

    На добър час, Елена!

    Виолета Христова

    Елена ДеневаЕлена Денева е родена в град Дряново преди двадесет и осем години. Младата поетеса е завършила социална педагогика във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Меодий". Живее в град Полски Тръмбеш и работи в Дома за деца лишени от родителски грижи в с . Страхилово като старши специалист "Социални дейности". Елена Денева е автор на три книги с поезия. "Щастие в кибритена кутия", издадена през 2005 година, "Картонен храм" - 2006 година. Последната и поетична книга "Натюрморт с пеперуди" излезе през 2013 г. Редактори на изданието са поетесите Камелия Кондова и Виолета Христова, а издател ИК "Потайниче" - София. Елена Денева е носител на редица награди в национални конкурси за поезия като: Награда за стихотворение, посветено на Добромир Тонев от Националния конкурс "Добромир Тонев" 2013 г.; Специална награда на Славянска академия от конкурса "Дора Габе" 2010 г.; Първа награда в конкурса "Златен пегас" на в. "Ретро" през 2012г., трета награда в Националния поетичен конкурс "Христо Фотев" 2006 г., трета награда в националния поетичен конкурс "Стара Загора", 2004 г., втора награда в Балкански литературен конкурс "Изкуство против дрогата", наградата на СБП в Националния литературен конкурс "Дора Габе" 2005 г. и др. Нейни стихове са публикувани в редица съвременни антологии и присъстват активно в национлния литературен печат. Елена Денева е член на Съюза на българските писатели.