• Количка

  0 продукта 0.00 лв. Поръчай
 • Добре дошли в книжарница "Ветровете"!

   • Навлизане в миража - стихотворения от Георги Николов

    "Навлизане в миража" от Георги Николов, стихотворения

    първо издание, 2014 г.
    меки корици, 60 страници
    редактор Гриша Трифонов
    Издателство "Потайниче"
    Поредица за съвременна българска литература "Смисъл"

    "Навлизане в миража" е томче любовна лирика с характерните за поезията на Георги Николов тънка ирония и приглушена тъга. "Не съм Пигмалион в любовта, по-скоро съм един Фракенщайн, опитващ се да създаде своята Мери Шели", казва авторът за книгата си. Лирическият му герой се стреми да материализира миража на любовта във всичките й измерения – от нагнетеното с чувство непонечване към потъването в любовния акт, през уталожената от времето страст до неизбежността на раздялата като оттегляне в себе си с горчива рефлексия за загубата. Оцветени меланхолично стихове, но и изпълнени с копнеж по любовта като сътворение, в което не съществува край на света.

     

    Георги Николов е роден на 05.03.1955 г. в гр. Харманли. Следвал е психология във Варшавския университет, завършил е Софийския.

    Автор е на стихосбирките "Центурион на прага" (изд. "Христо Ботев", 1994), "Дактилоскопия на въздушните целувки" (изд. "Захарий Стоянов", 1998), "Настройване на гледката" (изд. "Макрос", 2005), "Двойното дъно на небето" (ИК "Жанет 45", 2014), на сборника с очерци "Срещи от първия вид" (изд. "Захарий Стоянов", 2002) и на романа "Киноманът" ("ЛитерНет", 2009;  изд. "Български писател", 2010), удостоен с наградата на Съюза на българските писатели за роман – 2011).

    Носител на голямата награда за поезия "Южна пролет" през 1995 г. и на втора награда от националния конкурс за превод на поезия от полски през 1987 г. Втора награда печели и от националния поетичен конкурс "Добромир Тонев" през 2012 г.

    В съавторство с Божидар Грозев и Валери Начев е номиниран за наградата "Черноризец Храбър" през 2006 г. за материала "Другата смърт на Генчо Стоев".

    Член е на СБП и на Литературния кръг "Смисъл".