• Количка

  0 продукта 0.00 лв. Поръчай
 • Добре дошли в книжарница "Ветровете"!

   • ...нещо ми подсказва... - стихотворения от Дими Луканов

    стихотворения, първо издание, 2014 г.
    меки корици, 66 страници
    Издателство "Потайниче"

    6 лв.
    Изчерпан

    „..нещо ми подсказва..“ е първата авторска стихосбирка на Дими Луканов, в която е засегната болезнената тема за смъртта, но не като физически процес, а като философско съдържание на явление, производно на живота и диалектически взаимосвързано с него. Тематичния акцент е поетичното посвещение на знаковия бунтар от Варна Пламен Горанов, пожертвал младия си живот в името на обществена кауза, като се набляга на героиката и благородството на предполагаемите мотиви за такъв акт, без по този начин да се насърчава идеята за прекъсване на живота. Подобен анализ, а същевременно и синтез, представляват посвещенията на Петя Дубарова, на Мерилин Монро, на Шекспировите Ромео и Жулиета.  Засегнати са и библейски теми, и лични преживявания, но надделява оптимистичното виждане за непобедимата сила на живота, любовта, творчеството, доброто.

    Портрет на Дими ЛукановДимитър Луканов Петров е роден през  1994 г. в Сливен, а понастоящем  живее и твори в гр. Роман. Първоначално сътрудничи с местното средношколско списание „Романски надежди“ (2005-2009), междувременно започва да участва в национални литературни конкурси: „Ний всички сме деца на майката земя“, София; „Петя Дубарова“, Бургас; „Море“, Бургас; „Димка Янчева“, Първомай; „Ирелевант“, София; „Любовта в нас“, Варна; „Любовта…“, Враца; „Бог е любов“, МОН и др., от които има присъдени различни по степен награди. Публикувал е многократно стихове в изданията „Ерато“ на в-к „Уикенд“ и „Златния пегас“ на в-к „Ретро“, от който също има награда. Присъдена му е почетна стипендия „Романска гордост“ от ОбС, Роман, 2012; СИУ (стипендия за изключителни умения), фондация „Комунитас“ 2012/2013; наградна стипендия от МОН за първо място, раздел поезия в „Бог е любов“ 2012/2013; двукратно номиниран в НК „Успелите деца на България“, фондация „Димитър Бербатов“, 2012, 2013.

    Има няколко изяви в областта на художественото творчество - изложба на картини в Роман, 2012; Мездра, 2012/2013 и еднократно излагане на картини паралелно с авторски рецитал в годишния фестивал „ВИЖ!ФЕСТ“ на фондация „Комунитас“, София, 2012.