• Количка

  0 продукта 0.00 лв. Поръчай
 • Добре дошли в книжарница "Ветровете"!

   • Тънък дъжд - стихотворения от Николай Милчев

    "Тънък дъжд" от Николай Милчев, стихотворения

    стихотворения, първо издание, 2013 г.
    меки корици, 88 страници
    Издателство "Потайниче"
    Поредица за съвременна българска литература "Смисъл"

    Стихосбирката "Тънък дъжд" е игра на цветове, метафори и състояния; размисъл за красивото и парадоксалното, за невидимото и отвъдното. Първият цикъл - "Есенна църква", отваря прозореца за платна, багри и сезони. Вторият цикъл - "Картина с портокали",  е опит да се разчете интимното и съкровеното като съдба и надмогване. Третата част - "Следсиньо", е осмисляне на позиции, състояния и копнежи. Философски поглед във и зад битието.

    И над всичко - метафори, прозрения, изневиделици. 

    Николай МилчевНиколай Милчев е роден през 1958 година в Плевен. Завършил е Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, специалност Българска филология. Член на Съюза на българските  писатели.

    Автор на поетически книги, между които “Висока лоза”, “Лирика”, “Случайно и определено”, “Бяла залисия”, “Изневиделица”, “Пейзажи с Лолита”, “Очи широколистни”,”Надеждата е бебе с очила”. Автор е на много текстове за детски песни, отличени с награди на фестивала “Verdi note”, гр. Батипалия, Италия. Автор на либретото на детския мюзикъл “Таласъми без налъми”.

    Носител на национални литературни награди, между които  Награда за студентско творчество - Шумен, 82, награда на СБП за детско-юношеска поезия за 1995 година, Национална награда на името на Божидар Божилов за поезия, Национална награда на името на Петя Караколева за детска литература, награда на в. „Труд” - „Златен ланец”, 2010 г., номинация за награда „Балканика”, национална награда на името на Биньо Иванов и др. Негови стихове са превеждани в чужбина.

    Вече 20 години работи като учител по български език и литература в 105 училище, София.