• Количка

  0 продукта 0.00 лв. Поръчай
 • Добре дошли в книжарница "Ветровете"!

   • Фараонът на лисиците - къси разкази от Йото Пацов

    разкази, първо издание, 2013 г.
    меки корици, 152 страници
    Издателство "Потайниче"
    Поредица за съвременна българска литература "Смисъл"

    Спътник на душата

    Да пишеш начални думи за сборника с разкази „Фараонът на лисиците“ на Йото Пацов е все едно да си тръгнал да копаеш кладенец, а той вече да е изкопан. Това прави усилията ми почти безсмислени, но аз продължавам да упорствам. Това не е книга, а калейдоскоп. Разкази, които спокойно се разхождат с обувките си по различни литературни синури и сякаш на шега прескачат и правила от литературознанието, и представи за литературата изобщо.
    Това е най-необикновената книга. Написаното в нея боде със своята автентичност. Реалният факт е представен с такава художествена вещина, че изглежда по-реален от действителността. Когато започне да се спуска от стръмното на разказите надолу, читателят ще види, прочете и усети как фейлетонът му се плези и го щипе, как го развеселява и разплаква.
    Творбите в книгата в немалката си част имат огледална композиция. Сякаш разказът едновременно се е надвесил над ручей и се оглежда, а след това нехайно отплува надолу. Думата ми е за това, че често пъти импресията като второ огледало и като бездна философски окръгля казаното. Ще кажа направо – това е книга, в която панаирът на големия талант щедро вади от ризата и от джобовете си и каквото се сети, и каквото е решил, че ще ни услади душата. Героите на Йото Пацов са герои, кацнали на едно дърво, снесли яйцата си в едно гнездо, окъпали очите си в една река – Вит, осъмнали и замръкнали в една вселена – Ъглен.
    Много искам точно тук да избягам от сравнения. Но Ъглен ме стиска за гърлото, изкарва влага на очите ми и сякаш ми вика: „Аз съм Ъглен. Но аз вече съм бил Макондо на Маркес и Старопатица на Радичков. Бил съм и Макондо, и Старопатица – ми вика Ъглен, – но съм единственото село с Ъ. В ъгъла на вселената и в средата на душата.“
    В тази книга пише за всичко. Над всичко обаче доминират животът и смъртта. Най-вече – краят. Онова състояние, след което или започва всичко, или всичко свършва.
    „Трактат за умирачката“ например – класически разказ с огледална композиция, е едновременно сказание за усталъка и майсторлъка и за майсторлъка да умреш, като се надсмееш над смъртта.
    Книгата продължава да диша, като обема в себе си такива нереални реалности като швейцарския часовник, който и отмерва времето, и го посипва със сол; като кръста, който връща вярата в чудото и като удвоява всичко, прави живота велик; или театралната история с „преобличането“ и пътуването на едно човешко битие от жаждата да убива до проклятието да пренебрегва.
    „Фараонът на лисиците“ е уникална книга. Книга вихрушка. Вдига много високо.
    Ако трябва да упоменавам отделни разкази, бих споменал всичките. Майсторска, разтърсваща работа. Йотопацовска работа.
    За завиждане са тези, които тепърва ще разгърнат книгата, защото им предстои да отворят очи, да поемат въздух, да се насладят и да страдат, да се раждат и да се възвисяват и по възможност – да запазят разсъдъка си до края, защото там ги чака голямата лудост на голямото творчество.

    Николай Милчев

     

    Чудех се накъде ще тръгне Йото Пацов след високия полет с „Чудото с българина“. Като да не съм знаел. Към Ъглен, разбира се. Към шубраците край Вита, където пушката е просто повод за дълги разговори на тежки софри. Където светът е уж до болка познат, а е нов във всеки миг. Няма къде другаде Йото да презареди батериите преди следващите свои Индии. Но тази книга не е приземяване, а запазване на нивото. Собственото ниво.
    Не съм съгласен само с „къси разкази“. Когато е писан от майстор, разказът не може да е къс, той е един свят. А къси светове няма.
    Има къси следговори. И след като Николай Милчев отвори пред читателя вратата на поредната йотопацовска къща „Фараонът на лисиците“, на мен се падна честта да помахам на този читател, да му кажа: „Довиждане до следващата книга“ и да затворя вратата след него.
    За да остана в къщата.

    Гриша Трифонов

    Йото Христов Пацов е роден на 28.12.1949 г. в София.

    Завършил ВТУ “Св.св. Кирил и Методий” – Велико Търново

    Работил в периодичния печат – в. “Вечерни новини”, Бюро на агенцията по печата “Новости” в България, в. “Народна младеж”, в. “Работническо дело”, сп. “Съвременен показател”, , сп. “Авто ревю”, в. “Психо”, в. “Деловата седмица”, сп. “Стил на живот”, сп. “Ексклузив”, сп. “Св. Валентин”, в. “Фактор”, сп. “Усури”, в. “Окото”, сп. “Икономика, бизнес, финанси”, в. “Наслука”, в. “Рибар”, сп. “Лов и риболов” и др. Бил е преподавател и секретар на Пловдивската духовна семинария “Св. Св. Кирил и Методий”. Кореспондент на чуждестранни печатни издания, в т. ч. и военен кореспондент. Член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на ловците и риболовците в България.

     

     Издал е следните книги:

    “Петелът кълве звездите”, разкази, изд. “Абагар”, Велико Търново, 1990 г. 

    “Пръчка от леска”, стихове, изд. “Вит”, София, 1998 г. 

    “Лъжикелван”, роман, изд. “Фактор”, София, 2002 г. 

    “Учителите”, очерци, изд. “Усури”, София, 2004 г. 

    “Курбан”, стихове, ИК “Наслука”, София, 2007 г. 

    “Великите учители”, исторически очерци, изд. “Милениум”, София, 2008 г. 

    “Перо от гарван”, публицистика, изд. “Наслука”, София, 2008 г. 

    “Единаци”, разкази ловджийски и всякакви, ИК “Наслука”, София, 2009 г. 

    “Петелът кълве звездите”, разкази, второ издание, изд. “Български писател”, София, 2010 г. 

    “Мравучки”, ловна публицистика, изд. “Потайниче”, София, 2011 г. 

    “Чудото с българина – мистични сказания”, разкази и новели, изд. “Потайниче”, София, 2012 г. 

    Фараонът на лисиците, къси разкази, изд. „Потайниче“, София, 2013 г.

    “Лъжикелван”, роман, второ издание, изд. “Потайниче”, София, 2014 г.

    “Очила за канибали”, разкази, изд. “Потайниче”, София, 2016 г. 

    “Еписто”, роман в писма, изд. “Потайниче”, София, 2017 г. 

    “Великите учители”, исторически очерци и притчи, второ преработено и допълнено издание, изд. “Потайниче”, София, 2018 г. 

     

    Негови разкази са издавани на руски, украински, молдовски.

    За автора са писали Гриша Трифонов, Янко Станоев, Борис Данков, Тодор Климентов, Благовеста Касабова, Паскал Андонов, проф. Стефан Брезински, Дилян Тодоров, Георги Апостолов, Иван Васев, Румян Славов, Ирина Панкева и др. 

    Носител на наградата на Съюза на българските писатели за къс разказ за 2010 г.